zondag 1 december 2013

Waardeoordeel

Een schitterend gebrek - Arthur Japin


‘Als ik één ding kan, is het liefhebben’, met deze zin start Arthur Japin zijn boek. Een schitterend gebrek gaat over de liefde tussen Giacomo Casanova en Lucia. Toch kiest de schrijver hier niet om  vanuit het standpunt van de legendarische Casanova te schrijven. Het verhaal wordt volledig verteld door de onbekende Lucia, Giacomo’s eerste liefde. Het hele boek door vraag je je als lezer voortdurend af of dit koppel samen hun leven zal opbouwen of hun wegen uiteindelijk zullen scheiden. 


Realistische argumenten


(Casanova the movie, 2005)
Ten eerste vind ik het verhaal realistisch geschreven. Arthur Japin slaagt er in om je te laten geloven dat Lucia het hele verhaal echt heeft meegemaakt. Op sommige momenten vergat ik dat het geen autobiografisch boek was omdat alles zo gedetailleerd en duidelijk beschreven wordt. Ook is de ruimte waarin het verhaal zich afspeelt erg geloofwaardig. Je krijgt een heel nauwkeurig beeld van het leven in de 18de eeuw. Zo was het niet ongewoon om gesluierd te zijn en waren hoerenhuizen alomtegenwoordig. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amsterdam en zowel de stad als bijvoorbeeld de schouwburg wordt zeer realistisch beschreven. Tot slot slaagt Japin erin om de lezer een mooi beeld te geven van de levenswijze van die tijd.


Emotivistische argumenten 


Ten tweede greep de emotie in het boek me enorm aan. Doordat Lucia het hele verhaal vertelt, worden haar gevoelens beschreven. Wanneer ze als vijftienjarig meisje hopeloos verliefd wordt op de jonge Casanova word je als lezer helemaal meegezogen in het verhaal. Hetzelfde geldt wanneer ze de pokken heeft, een vreselijke ziekte, en beslist om Giacomo voor altijd te laten gaan. Een moeilijke keuze aangezien hij net teruggekomen was om met haar te trouwen.

Japin slaagt er ook in met zijn schrijfstijl perfecte round characters neer te zetten. In het verhaal evolueert Lucia van jong, zorgeloos meisje op het platteland tot een vrouw die veel problemen heeft in een grote stad. In Amsterdam moet ze zich namelijk noodgedwongen prostitueren. Door haar nieuwe levensstijl gaat ze ook anders denken over de liefde en mannen. 



 Structurele argumenten


Tot slot is de opbouw van het verhaal afwisselend. Sommige passages worden verteld door de jonge Lucia en sommige door de volwassen versie ervan. Bovendien worden enkele gebeurtenissen uitgebreid verteld en andere dan weer niet. Er is dus veel afwisseling in tempo. Deze afwisseling is op geen enkel ogenblik storend. Integendeel, het zorgt ervoor dat je als lezer geboeid blijft tot het einde.

(Arthur Japin, 2003)
Een schitterend gebrek is een boek dat je met plezier leest. Elk hoofdstuk kijk je er telkens naar uit om meer te weten over de liefde tussen Lucia en Giacomo. We krijgen een volledig inkijk in de gedachten van Lucia en leven heel de tijd met haar mee. Naast dit spannende liefdesverhaal geeft de schrijver ook een realistisch beeld van Amsterdam in de 18de eeuw. Door de afwisseling tussen de volwassen en jonge Lucia verveelt het verhaal ook op geen enkel moment. Ik zou het boek vooral aanraden aan lezers die houden van een goed liefdesverhaal tegen een historische achtergrond.




Bibliografie

ARTHUR,J. Een schitterend gebrek. Nederland, uitgeverij: De Arbeiderspers, 2003, 239 p.

J.J.A. Mooij (1979) De motivering van literaire waardeoordelen. In: J.J.A. Mooij, Tekst en lezer. Opstellen voor algemene problemen van de literatuurstudie. Arthenaeum - Polak & Van Gennep, Amsterdam, p.253-262.

De echte casanova.(sd). Opgeroepen op 27 november 2013 via http://decasanova.wikispaces.com/Analyse+%27Een+schitterend+gebrek%27 

Een schitterend gebrek. (sd). Opgeroepen op 27 november 2013 via http://www.literatuurplein.nl/boekdetail.jsp?boekId=727284

Casanova the movie. (2005) Opgeroepen op 27 november 2013 via http://korrektivpress.com/2011/11/today-in-casanova/casanova/











3 opmerkingen:

  1. Je blog geeft een mooie, duidelijke weergave van het boek en zijn positieve en negatieve aspecten. Je indeling vind ik ook goed want er zit een overzichtelijke structuur in waarin je elk onderdeel afzonderlijk afhandelt. Je argumenten zelf zijn ook goed onderbouwd. Bij je emotivistische argumenten vind ik het ook goed dat je termen zoals "round characters" gebruikt om de personages in het verhaal te beschrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb met veel plezier je blog gelezen Lieselot !
    De argumenten die je aanhaalt zijn goed onderbouwd en door het feit dat je telkens voorbeelden uit het verhaal geeft, wordt je als lezer geprikkeld om het boek te lezen. Je maakt ook gebruik van begrippen als "round characters", dit toont aan dat je je werk hebt gestoken in deze blog. Goed gedaan !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed gedaan, Lieselot! Je hebt er een mooi, gestructureerd waardeoordeel van gemaakt dat ook nog eens vlot leest. De foto uit de film 'Casanova' vind ik zeker een leuk pluspunt, het maakt de lay-out van je bericht aantrekkelijker. Net als de tussentitels die duidelijk het onderscheid maken tussen je verschillende argumenten. Die argumenten zijn prima uitgewerkt, je gebruikte genoeg voorbeelden uit het boek zelf. Alles bij elkaar heb je de opdracht goed uitgevoerd!

    BeantwoordenVerwijderen